«De va ei stor opplevels å komma heim å finn ei kaka på tråppa med ei så røranes helseng. De varma hjarta.» – fra #namdalshelt på Instagram.

Våren 2021 spredte ryktene om et mysterium seg i Namdalen i Trøndelag. Hvem var den ivrige, men anonyme bakeren som delte ut kake med personlig hilsen til 63 hverdagshelter? Hele bygda spekulerte, og forslagene om hvem som sto bak var mange og fantasifulle.

Søker du på #namdalshelt på Instagram, får du blant annet opp en video med krimforfatter og tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde. En av de nysgjerrige mottakerne ba om hjelp, og Rohde lot som om TV-programmet Åsted Norge tok saken.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Anne Ovidie Hagerup (@grandegaard)

Namdalsavisa skrev flere artikler om mysteriet, blant annet: «Da Karl fant ei kake på trappa skjønte han ingenting», «Anne Ovidie får eksperthjelp til å finne den mystiske kakebakeren: – Jeg er så dyrisk nysgjerrig» og «Kakemysteriet fortsetter: 60 personer har fått kake på døren».

Nesten et halvt år etter at de bakte 81 snickerskaker (63 ble delt ut, 18 ble bakt for å lage en gigantisk kake til avsløringen), synes Oda Eline Lian-Lassemo, Elli-Anne Johansen og Angelica Synnøve Urdshals det er fint å se tilbake på hemmeligheten de delte med resten av ungdomstrinnet på Overhalla montessoriskole.

Angelica Synnøve Urdshals, Oda Eline Lian-Lassemo og Elli-Anne Johansen.

Oppskriften på snickerskake kan de nå utenat, uten at de får bruk for den med det første:

– Jeg har blitt litt lei av snickerskake, sier Angelica.

– Ja, jeg klarer ikke spiser det, legger Elli-Anne til.

Men hvordan får man med seg et helt ungdomstrinn på kakebaking, og ikke minst til å holde på hemmeligheten i månedsvis?

Fra julespøk til kakefabrikk
Oda, Elli-Anne og Angelica forteller at det begynte helt tilfeldig. I januar snakket noen elever om filmen «Pay it forward». Ideen er at man skal gjøre noe fint for noen man ikke kjenner, som deretter gjengjelder tjenesten ved å hjelpe andre de ikke kjenner, og så videre. For hvert ledd øker antallet gode gjerninger.

– Det leder til at læreren vår, Ina, og datteren hennes Siri forteller om en julespøk. De lagde fem gaver til lillebroren til Ina, og han brukte hele jula på å finne ut hvem som sto bak de hemmelige gavene, forteller Angelica.

Julespøken hadde gitt glede til mange: De som sto bak den og planla, lillebroren som fikk gavene – og alle rundt ham som fikk være med på spenningen i jakten på avsenderen.

– Vi lurte på om det hadde vært artig å prøve noe lignende, sier Angelica.

Noe godt til kaffen? Dette er gigantversjonen av snickerskaken elevene bakte.

Etter noen uker i tenkeboksen, fikk ideen et kodenavn og «Prosjekt Orion» ble satt i verk i månedsskiftet januar/februar. Elevene fant en passende oppskrift og lagde en form i riktig størrelse. Snickerskake ble testbakt og testsmakt. Var det godt nok til å gi bort? Kostnad per kake ble beregnet. Alle voksne på skolen, samt elever på ungdomstrinnet signerte taushetserklæring. Elevene på barnetrinnet fikk ikke vite noe.

– Det var enklere å skjule det for barnetrinnet, enn at de skulle holde på hemmeligheten, sier Elli-Anne.

Deretter ble det holdt anonym avstemming for om prosjektet skulle gjennomføres. Tjue stemte for, og én mot.

– Men den som stemte mot må tydeligvis ha ombestemt seg, for alle ble med, sier Oda.

Namdalshelt
Men hvem skulle få kake? I en kurv i klasserommet kunne elevene selv legge lapper der de foreslo mottakere. Deretter hadde de avstemming om hvem som skulle få kake i denne omgangen – og det kunne bli opptil ti-tolv kaker i løpet av en uke. Av praktiske hensyn var det også kjekt å se på hvilke mottakere som bodde i nærheten av hverandre for å ikke få mange timer i bil. Kriteriet for å få kake? Å være en namdalshelt, en person som gjør Namdalen bedre for menneskene rundt seg.

– En Namdalshelt er noen som gjør Namdalen mer gledefylt og lykkelig. Det var mange som hadde det litt kjedelig i koronatiden. Det var en av de største grunnene til at vi gjennomførte prosjektet vårt, sier Angelica.

– Et eksempel på en namdalshelt som fikk kake er Lene Løberg Andersen som jobber på en ungdomsklubb og bryr seg veldig om oss ungdommer. En annen er Anders Hammer, som er prest i Overhalla og snill, sindig og klok, legger Elli-Anne til.

De opprettet instagramkontoen Namdalshelt og brukte emneknaggen #namdalshelt på de personlige hilsenene på kakene. Etter hvert dukket det opp innlegg på Facebook der emneknaggen var brukt. Da Namdalsavisa skrev om kakene og instagramkontoen, skjøt antall følgere fart.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Namdalshelt (@namdalshelt)

– Vi synes det var fint at mottakerne kunne se #namdalshelt og kanskje dele det på sosiale medier selv. Poenget med instagramkontoen var at vi kunne legge ut innlegg fra de som hadde fått kake og ha alt samlet på én plass. Det var ikke å spre ordet, men å samle glede, sier Angelica.

Nesten avslørt
De ulike arbeidsoppgavene i prosjektet var basert på frivillighet, elevene meldte seg på det de hadde lyst til å gjøre, enten det var baking, å lage former, lapper med ingredienser og hilsen, og å kjøre kakene ut til mottakerne. Hadde man for mye skolearbeid eller rett og slett ikke lyst, var det mulig å stå over.

Den siste oppgaven med utkjøring var definitivt den mest spenningsfylte, og Oda, Angelica og Elli-Anne forteller om noen «nær avsløring»-opplevelser, til tross for forkledning med solbriller og munnbind.

– En elev som gikk i tiende i fjor skulle levere kake, og satt med den på fanget. Så var det for mange utenfor der og det ble for risky, så de bestemte seg for å heller kjøre til neste hus, forteller Angelica.

Som sagt, så gjort. Sjåfør og rektor Irene Haug kjørte til neste hus, og kake ble levert.

– Rektor sa «Nå hadde det vært krise hvis du satte feil kake på døra», og så oppdaget de at han hadde gjort det når neste kake skulle leveres, sier Angelica.

De heiv seg rundt for å ordne opp, og klarte det med et nødskrik.

– Presten åpnet døra da han skulle bytte ut kaker, men han så ikke hvem det var. Så vi ble sett, men ikke avslørt, sier Oda.

Simen Bjørkli som jobber på ungdomstrinnet med kaken som ble bakt til avsløringen.

Det har blitt noen taushetserklæringer for å holde på hemmeligheten underveis, for eksempel når voksne har vært innom skolen og fått glimt av kakebaking og planlegging. Innkjøp ble gjort i ulike butikker for å ikke bli tatt på fersken med handlevogna full av kakeingredienser. Og ville det ikke ha vært mistenkelig hvis ingen ved skolen fikk kake av de mystiske kakebakerne?

Oda forteller at lærer Ina også fikk kake (riktignok en som hadde stått på lærerværelset), både fordi hun fortjente det og for å ikke vekke mistanke.

– Hun lata som om hun ble overrasket og la det ut på Facebook.

Avsløringen
31. mai var det over. Skolen ble invitert til lakseåpningskveld hos en namdalshelt, og elevene bestemte seg for å avslutte med stil. En gigantisk snickerskake, bestående av 18 vanlige kaker, ble satt sammen. Også lappene med ingredienser og hilsen ble forstørret for å matche kaka. I tillegg skrev elevene en sang, der de etter hvert avslørte hvem kakebakerne er.

– Det var jo en perfekt anledning fordi mange som var der enten hadde fått eller hørt om kakene. På slutten av kvelden sang vi og hadde kaka skjult på et bord framfor oss. Midt i sangen kom to elever fram og avdekket kaka. Mange var overrasket og alle synes det var kjempeartig, forteller Elli-Anne.

Jentene forteller at de er glade for at de klarte å holde det hemmelig så lenge, og at det nok var riktig tidspunkt for å avslutte. Det føltes som om det var like før de ville bli avslørt.

I etterkant har de blitt intervjuet av Namdalsavisa og har fått flere gaver, blant annet is og hederspris fra ordføreren. Så kom sommerferien.

– Det var veldig spennende, men det ble litt tomt etterpå. Jeg har lyst til at vi skal finne på noe mer, sier Oda.